Šta su rešenja za zaštitu od požara po najsavremenijim standardima u poslovnim objektima?

Šta su rešenja za zaštitu od požara po najsavremenijim standardima u poslovnim objektima?

Jan 20, 2023

Požari su već decenijama velika opasnost u Srbiji pa je samo u Beogradu tokom prošle godine život u vatri izgubilo čak 30 ljudi. Svakodnevno u prestonici izbija od 15 do 20 požara ili 6.000 na godišnjem nivou što je jesan znak da se mora mnogo više raditi na zaštiti od ove opasnosti. Najefikasniji način svakako je preventiva koju pružaju najsavremeniji sistemi za detektovanje požara.

Jedan od takvih sistema je Fire Class koji predstavlja poslednju generaciju sistema rane detekcije pojave požara. Reč je o kvalitetnoj i pouzdanoj opremi koji su dizajnirani i napravljeni u Evropi. Ovde se zapravo radi o proverenom kvalitetu pošto FireClass tehnologija pripada „porodici“ Tyco International-a, planetarnom lideru u poslednjih 50 godina. 

FireClass sistemi mogu odgovoriti svim zatevima različiti tipova objekata, a posebna pogodnost je što se mogu nabaviti na jednom mestu - kod jednog dobavljača.

Na raspolaganju su konvencionalni i adresabilni sistemi dojave požara Fire Class:

Varijanta konvencionalnog sistema se oslanja na stabilne i proverene modele sa 4 i 8 konvencionalnih zona J408-4 i J408-8. Osim detekcije požara ovim centralama uz pomoć modula može se upravljati i sistemom gašenja.

Za adresabilne projekte postoji širok spektar centrala od jedne do osam i više petlji (serije centrala FC500, FC600 i FC700).

  Podrazumeva se postojanje optičkih, termičkih, kombinovanih i ručnih javljača u obe vrste sistema, ali veoma je intersantno što Fireclass poseduje i detektore trostruke detekcije (dim , toplota i ugljen monoksid), kao i liniske javljače, kanalne sonde za detektovanje dima u ventilaciji…

Zaista jedan brend koji predstavlja najbolji odnos cene i kvaliteta na našem tržištu, koji može da reši zašttu od pojave požara sa malim i velikim sistemaima koji se projektuju.