Hikvision ColorVu kamere – Uhvatite živopisne hromatske slike u tami

Hikvision ColorVu kamere – Uhvatite živopisne hromatske slike u tami

Jun 20, 2018

Hikvision čini detekciju kriminala laganom - čak i u potpunom mraku

Oko 11 časova uveče, policija je primila hitan poziv i izjurila na mesto zločina. U parku se dogodio napad. Po rečima žrtve, napadač je izgledao kao prosjak u odrpanoj odeći i mirisao je na alkohol. Žrtva se vraćala kući iz parka u vreme incidenta, kada je napadač iznenada istrčao niotkuda, napao je, oteo tašnu i zatim pobegao. Policija je pregledala mesto zločina ali nije pronašla korisne informacije o napadaču. Zbog odigravanja incidenta u toku noći, sigurnosne kamere u kraju nisu mogle da zabeleže bilo kakav koristan snimak. Dok su gledali snimke video nadzora, slika je bila mutna i puna vizuelne buke, što je činilo zadatak prepoznavanja počinioca nemogućim.

Parkovi u kraju bi trebalo da budu mirno mesto gde možete da se odmorite od žurbe i buke grada. Međutim, urbani park noću je često sinonim za opasnost. Noću, prolaznici moraju biti na oprezu kako bi osetili sigurnost. Mada sistemi sigurnosnih kamera postaju učestali u urbanim parkovima poslednjih godina, postoji dosta sigurnosnih zahteva koji još uvek ne mogu biti ispunjeni, kao što su noćno snimanje visoke rezolucije i snimanje u boji.

Danas, kako bi efikasno rešili ovaj problem, kamere opremljene Hikvision ColorVu tehnologijom poboljšavaju i unapređuju nadzorne sposobnosti u mraku, skidaju veo tame i beleže živopisne hromatske slike – što dovodi do sprovođenja kriminalaca pravdi kao onih opisanih ranije u ovom tekstu i time poboljšavajući bezbednost.

Kao proizvođač opreme za video nadzor, Hikvision je dugo razvijao proizvode opremljene inovativnim novim funkcionalnostima baziranih na tehnologiji video nadzora koja je usavršavana i unapređivana tokom prethodnih decenija.

Hikvision kamere su opremljene izvanrednim novim tehnologijama

Hikvision ColorVu kamere poseduju moćnu sposobnost da hvataju detalje u uslovima slabe osvetljenosti i ona je zasnovana na dva specifična napretka u hardverskoj tehnologiji: napredna sočiva i visoko osteljivi senzori. Nasuprot konvencionalnim sočivima, ColorVu sočiva su opremljena super otvorom blende, dostižući čak F1.0, što dozvoljava više svetlosti koja dolazi do sočiva, time pojačavajući svetlinu snimka.

1 Količina svetlosti koja ulazi u F1.0 blendu četiri puta je veća od one u F2.0.

Hikvision ColorVu sočiva kamere takođe sadrže Broad-Band Anti-Reflection (BBAR) premaz i Extra-Low Dispersion (ED) optičko staklo, kako bi umanjili blesak svetlosti i efikasno reprodukovali oštrinu i saturaciju boje slike. Ove tehnologije efektivno prevazilaze prepreke i hvataju informacije koje bi inače bile blokirane svetlosnim bleskom.

Visoka osetljivost ColorVu kamera dizajnirana je za primenu u video nadzoru u situacijama kada su potrebni snimci visoke rezolucije čak i u okruženjima koja su slabo osvetljena. Hikvision ColorVu senzori kamera pokazuju izuzetnu efikasnost pri fotonaponskoj konverziji. Koriste naprednu senzorsku tehnologiju – novu strukturu za prikupljanje svetlosti koja višestruko poboljšava iskorišćenost svetlosti. Testovi pokazuju da ColorVu kamere kontinuirano pružaju raznobojne, oštre slike čak i pri najnižim nivoima osvetljenosti. Istovremeno, njihov samoadaptirajući 3D DNR ISP algoritam garantuje visok kvalitet snimaka.

Dodatno, uslovi ekstremne osvetljenosti su uzete u obzir prilikom procesa dizajniranja. ColorVu kamere su opremljene toplom suplementalnom svetlošću, tako da kada ne postoji nijedan drugi izvor svetlosti – čak ni svetlost zvezda ili ulične lampe – mogu da garantuju dobar kvalitet snimka. Ova funkcionalnost pruža povoljno za okruženje, mekano, toplo osvetljenje, time smanjujuću bilo kakav oštar nedostatak boje predmeta koji se osvetljava.

* Uporedni test u tamnoj sobi (0 lux), sa samoopremljenim, dodatnim osvetljenjem.

Kao rezultat, Hikvision ColorVu kamere pružaju video snimke bogate bojom non-stop u uslovima slabe osvetljenosti. Odlično se pokazuju prilikom hvatanja živopisnih hromatskih snimaka u većem broju scenarija, kao što su javna mesta bez osvetljenja, noćno obezbeđenje u industrijskim parkovima, saobraćajne raskrsnice u uslovima loše osvetljenosti i veliki broj drugih situacija – svuda gde je informacija o bojama veoma bitna.

Kao primer, generalno gledano, broj registarske tablice vozila osumnjičenog predstavlja veoma bitnu informaciju u toku istrage saobraćajne nesreće. Međutim, kada je vozilo bez tablice ili je broj namerno sakriven, vozilo se može prepoznati samo po svojim karakteristikama – brend, model i posebno boja. Dakle, mada je spoljno osvetljenje loše, čak i potpuno mračno, Hikvision ColorVu kamere hvataju bitne informacije o boji.

Hikvision ColorVu tehnologija se koristi u Turbo HD 5.0 i Easy IP 4.0 serijama. Više detalja se može pronaći na linku ili na zvaničnom Hikvision sajtu.