Koji detektori najviše doprinose bezbednosti kuće, stana ili firme?

Koji detektori najviše doprinose bezbednosti kuće, stana ili firme?

Mar 27, 2023

Najviša bezbednost doma danas se ostvaruje ugradnjom bežičnog alarmnog sistema koji povezuje različite vrste detektora: od onih koji registruju dim i curenje vode pa do onih koji prepoznaju provalnika. Takav sistem zaštite pogodan je i za očuvanje bezbednosti preduzeća ili kompanija različitog profila jer može povezati na stotine detektora i zadovoljiti specifične potrebe sigurnosti.

Kada se govori o bezbednosti mnogi prvo pomisle na zaštitu od lopova ili provalnika što zahteva sofisticirani bežični sistem alarma koji može odmah i pouzdano da prepozna sve sigurnosne izazove i ponudi momentalne informacije praćene video zapisom i sigurnim bežičnim prenosom. 

Dakle, u slučaju provale objekta sistem istog trenutka pouzdano pokreće alarme koji odvraćaju provalnika ili u krajnjem ubrzavaju i olakšavaju policijsku akciju identifikovanja i hapšenja provalnika. Do toga se dolazi uz pomoć različitih detektora, daljinske video verifikacije, sigurne tehnologije bežičnog prenosa alarma i video slika i raznovrsnog spektra bežičnih proizvoda.   

Detektori pokreta 

Zaštitu od provale obezbeđuju, pre svih, detektori pokreta. Reč je o detektorima koji imaju pasivnu infracrvenu PIR ili mikrotalasnu tehnologiju za registrovanje provale i momentalno aktiviranje alarma. Kako bi se smanjila mogućnost lažne uzbune koriste se najčešće dvostruki detektori pokreta i to kombinacijom PIR i pametne kamere. To znači da pametna kamera pravi video snimak pokreta provalnika istog trenutka kada se aktivira PIR senzor. Sistem zaštite šalje snimak vlasniku kuće ili radnicima obezbeđenja firme na mobilni telefon kako bi mogli daljinski da provere da li se radi o upadu u objekat. 

Detektori loma stakla  

Pored detektora pokreta, kao protivzaštita od provale koriste se i detektori loma stakla koji se mogu ugraditi na zidove i plafone i okrenuti staklenim pločama ili prozorima. Zanimljivo takvi detektori otkrivaju lom stakla uz pomoć visokokvalitetnih širokopojasnih mikrofona za praćenje visokofrekventnih i niskofrekventnih zvukova. Tako se, primera radi, javlja najpre zvuk niske frekvencije kada težak predmet udari u staklo, a onda visokofrekventni zvuk potvrđuje da je došlo do loma stakla. Detektori loma stakla su toliko sofisticirani da mogu da razlikuju vibracije usled jakog vetra i stvarno lomljenje stakla. Na taj način se rizik od lažne uzbune smanjuje na minimum.

Detektori otvaranja vrata ili prozora

Deo sistema zaštite od provale mogu biti i detektori za otvaranje vrata ili prozora koje aktiviraju magneti na tim otvorima. Kada se vrata ili prozor otvori veza sa magnetom se prekida zbog čega se aktivira detektor. U zavisnosti od toga u kolikoj meri su otvorena vrata postoje različite vrste detektora. Sofisticiraniji detektori mogu da otkriju vrlo male, nestandardne praznine otvorenih vrata.

Detektori dima i curenja vode

Podjednako značajni za bezbednost kuće ili kompanije su detektori koji otkrivaju kvarove ili incidente i na taj način sprečavaju ogromne štete. Takvi su detektori dima koji ukazuju na opasnost od požara i doprinose brzoj i efikasnoj reakciji vlasnika kuće, obezbeđenja ili vatrogasaca. Sličnu ulogu imaju i detektori za otkrivanje curenja vode koji svojim alarmom sprečavaju ogromne štete od poplava u stanu, kući, firmi ili bilo kojem objektu.