Zašto je bitna kamera u automobilu?

Zašto je bitna kamera u automobilu?

Jan 20, 2023

Sreća u saobraćajnoj nesreći za mnoge vozače može biti kamera u automobilu. Naročito, kada vozač želi da dokaže da nije kriv za nezgodu ili da barem deli odgovornost sa drugim učesnikom u saobraćaju. Video snimak na sudu se tretira kao i svaki drugi dokaz što znači da može biti veoma koristan iako naše zakonodavstvo još nije potpuno definisalo tu oblast.

 

Živimo u digitalnoj i informatičkoj eri u kojoj je sasvim normalno, ali i poželjno da imamo kameru u automobilu, tačnije na šoferšajbni. Jer video zapis naše vožnje može biti ključni svedok naše odbrane na sudu nakon saobraćajne nezgode. Zbog toga se na tržištu mogu naći raznovrsne kamere različitih proizvođača. Takođe, sve više prodavaca uvozi auto-kamere iz inostranstva pa je ova oprema sve pristupačnija.

 

Ključni dokaz na sudu?

 

Gotovo da nema saobraćajne nezgode u kojoj auto-kamera ne može da igra značajnu ulogu prilikom rekonstrukcije događaja. Primera radi, sudarili ste se na raskrsnici i drugi učesnik u saobraćaju tvrdi da ste prošli kroz crveno svetlo i za to ima svedoke u svojim kolima. S druge strane, vi ste bili sami u vozilu, ali srećom imate video snimak koji pokazuje da je bilo zeleno svetlo na semaforu u trenutku kada ste ušli u raskrsnicu. Na taj način i vi imate svedoka da niste prošli kroz crveno svetlo i da niste odgovorni za nezgodu.

 

Takođe, letos je veliku medijsku pažnju izazvao snimak saobraćajne nezgode u kojoj su učestvovali dostavljač hrane na biciklu i vozač automobila u Pančevu. Da nije bilo video zapisa ostala bi sumnja da li je vozač automobila naglo zakočio ispred raskrsnice i tako možda izazvao nezgodu u kojoj se biciklista „zakucao“ u njegov gepek.

 

Međutim, na snimku se vidi kako vozač automobila uredno pretiče biciklistu na isprekidanoj liniji i pritom prilagođenom brzinom dolazi do semafora na raskrsnici gde je upaljeno crveno svetlo i staje. Auto-kamera se nalazila na šoferšajbni, ali srećom zabeležila je i zvuk pa se na snimku tačno može čuti jak udarac bicikliste u zadnji deo automobila i to nekoliko sekundi pošto je vozilo uredno stajalo na semaforu dok je bilo crveno svetlo.

 

Sudija može, ali ne mora da uvaži snimak

 

Naravno, nije baš sve tako crno-belo čak i kada je auto-kamera u boji. Naime, ako vaš sudar dospe na sud sudija nije u obavezi da prihvati snimak kamere kao dokaz. Ipak, u tom slučaju sudija mora da obrazloži zbog čega je odbio video zapis. Nažalost, takav je zakon da sudija može da odbaci snimak čak i kada se na njemu sve jasno vidi i čuje u vezi sa saobraćajnom nezgodom.

 

Na sreću, i takvu nepravdu možete da ispravite tako što ćete uložiti žalbu na presudu i iskoristiti mogućnost da dobijete ponovno suđenje. Međutim, ni to ne znači da će vaša žalba biti prihvaćena i da će suđenje biti završeno u vašu korist.

 

Takođe, treba znati da i kada sud prihvati snimak kamere iz vašeg automobila kao dokaz to nije garancija da ćete biti oslobođeni krivice za saobraćajnu nezgodu.

 

Naime, nijedan zakon ne uređuje u potpunosti ovu oblast pa tako sudija video snimak tretira kao i svaki drugi dokaz. To znači da može da uvaži video zapis, ali ne mora. Postoje i situacije u kojima sudija odbacuje snimak jer je procenio da se na njemu nedovoljno jasno vidi nezgoda da bi se bilo šta zaključilo.

 

Da li može auto-kamera protiv kamere saobraćajne policije?

 

Auto-kamera u vašem vozilu ne može biti „jači dokaz“ na sudu od kamere saobraćajne policije koja vas je uslikala u trenutku dok ste, recimo, prolazili kroz crveno svetlo. S druge strane, snimak kamere sa vaše šoferšajbne može da bude dokaz na sudu ako su vam kaznu pisali saobraćajni policajci koji su svojim očima videli da ste prošli kroz crveno svetlo.

 

Auto-kamere poslednje generacije imaju raznovrsne performanse, a jedna od njih je i da mogu čak da beleže brzinu kretanja vozila. Međutim, to ne znači da vozač kada dobije kaznu za prekoračenje brzine može da dokaže uz pomoć auto-kamere da nije napravio prekršaj. Podaci sa vaše auto-kamere ne mogu dovesti u pitanje radar saobraćajne policije kao dokaz prekoračenja brzine.

 

Auto-kamera može i da umanji krivicu vozača

 

Uloga auto-kamere nije samo da vas oslobodi krivice u slučaju saobraćajne nezgode nego i da tu odgovornost umanji. Naime, ukoliko imate video snimak koji pokazuje da je pored vas i drugi učesnik u saobraćaju bio neoprezan pre sudara to vam može doneti olakšavajuće okolnosti na sudu čak i kada ste krivi.

Primera radi, na snimku se vidi da ste udarili u drugo vozilo da biste izbegli pešaka koji vam je iznenada istrčao ispred automobila na kolovozu. Postoji i niz drugih primera saobraćajnih nezgoda sa teškim posledicama čiji snimak može biti relevantan dokaz na sudu i barem umanjiti odgovornost vozača.

 

Kada auto-kamera može imati presudnu ulogu?

 

Kao što smo već rekli, auto-kamera može biti relevantan dokaz na sudu u vezi sa bilo kojom saobraćajnom nezgodom, ali postoje situacije kada video snimak može imati maltene presudnu ulogu.

Recimo, čak i snimak auto-kamere lošeg kvaliteta može da dokaže da niste prošli kroz crveno svetlo na semaforu ili da niste prešli u suprotnu traku, udarili pešaka na pešačkom prelazu, naleteli na automobil ispred vas već da je to vozilo krenulo u rikverc i udarilo vas i slično.

Pritom, treba imati i na umu da nisu sve auto-kamere dovoljno kvalitetne da bi se na snimku, na primer, videle registarske oznake što može da bude od presudnog značaja na sudu.